Kadı vekili nedir?
İslam toplumlarının siyasal geleneğinde adalet, hilafetin görevlerinden biri sayıldığından, yargıcı belirleme yetkisi, siyasal otoriteyi temsil eden devlet başkanındadır ve yargıç, onun vekili sayılır.
Katip kadı yardımcısı mı?
Kadılar, bu çeşitli ve çok sayıdaki görevlerini yerine getirirken Naib, Kâtip, Suhud’ul Hal, Muhzir, Kassam ve Tezkiye memurları gibi görevliler tarafından desteklenirlerdi17.
Kadının yardımcısına ne denir?
6 2.
Kadı naibi nedir?
Osmanlı âlim sınıfının bir üyesi olan Naib, genellikle Osmanlı dini mahkemesinde yargıç yetkisiyle görev yapan bir kişiydi. Naib, bir yargıç yardımcısı ve Osmanlı mahkeme teşkilatının bir temsilcisiydi. Kadı tarafından atanırdı ve bu atama Anadolu veya Rumeli Kadıaskeri tarafından onaylanırdı.
Kadı yardımcıları kimdir?
Kalelerdeki Subaşı, Asesbaşı ve Dizdar gibi görevliler, şehrin kamu düzenini sağlamada yargıca yardımcı olurlardı. Kadı, baş mimarla birlikte şehrin yapı yönetmeliklerini sağlardı. Mahalledeki imamlar, müftüler ve mahkeme katipleri de kadılara görevlerinde yardımcı olurlardı.
Kadılar maaş alır mı?
O dönemdeki görevlerin geniş bir şekilde tekdüze olması nedeniyle, yargıçlık makamı salt bir yargı ve kolluk kuvvetinin işlevinin ötesine geçti. Kadılar yargıçlık işleri için maaş aldıkları gibi, ana görevlerinin dışında gerçekleştirdikleri görev ve faaliyetlerden de gelir elde ettiler.
Kadıların başına ne denir?
İstanbul hakimi terfi edince önce Anadolu Kazaskeri, sonra da Rumeli Kazaskeri oldu. Kadıların görev ve yetkileri oldukça genişti. Bunlar hukuki, belediye, askeri, mali ve örfi kategorilere ayrılabilir. Hukuki olarak konuşursak, Kadı mahkemenin başkanlık eden hakimidir.
Kadı ve müderrisleri kim atar?
Osmanlılarda kazaskerliğin kurulmasında iki temel mesele vardır: Orduda askerler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek ve miras taksimi için bir hakime ihtiyaç duyulması, ayrıca kazanın işleyişi, eğitim işleri ve diğer ilgili işlerin yürütülmesi için kadı ve müderrislerin atanması.
Muhzır kadı yardımcısı mı?
Osmanlı döneminde Şahne (Şihne) ismi, Konya ve Kayseri gibi bazı Orta Anadolu kentlerinde Muhzır ile birlikte de kullanılmıştır (Baykara, s. 205, 212). Mahkeme katibinin aranmadığı küçük kadılıklarda ayrıca bir Muhzir bulunurdu ve muhasebe işini kadı veya Muhzir yapardı.
Osmanlıda avukata ne denirdi?
Osmanlı İmparatorluğu’nda “avukat” yerine “davacı” terimi kullanılıyordu. 1926 tarihli 708 sayılı Kanun’la avukat kelimesi ilk kez Türk hukuk diline girdi.
Kadı atamasını kim yapar?
Mehmed’in yönetimi devralmasıyla birlikte yeni atamalar yapıldı. Buna göre Kazaskerlerin halkı kadı olarak atama önerisi önem kazandı ve sonunda vezir onları değerlendirerek kadı olarak atamaya başladı (Ekinci, 2001: 962-963).
Sultanın yardımcısına ne denir?
İdarenin başı olan Sadrazam veya Sadrazam, idari görevlerinin yanı sıra bu memura savaşla ilgili hizmetler de sağlar.
Naip kime denir?
Naip (Arapça nāˀib نائب kökünden; vekil, temsilci, vekil) Ülkenin başındaki hükümdarın henüz yönetme yaşına gelmemiş olması, ehliyetsiz olması veya tahta başka kimsenin geçmemesi halinde, yönetme hakkına yasal olarak sahip olan kişi veya kişiler adına ülkeyi yöneten kişidir.
Kadil kudat nedir?
Kādılkudât, III. 9. yüzyılın sonlarına kadar genellikle başkent yargıcına verilen fahri bir unvan iken, daha sonraki dönemlerde ülke veya bölgedeki devlet yargı teşkilatının en üst yöneticisi haline gelmiş; ülkenin çeşitli bölge ve şehirlerinde görev yapan bütün yargıçlar onun naibi olarak atanmıştır.
Naiplik görevi nedir?
Burada, Sultan adına çalışan hakimler veya naipler halkın şikayetlerini dinler ve çözümler üretirdi. Bu davalar Şeriat sicillerine kaydedilirdi.
Kadı hangi davalara bakar?
Kadıların yargı yetkileri mekânsal olarak sınırlı olduğundan, yalnızca faaliyet gösterdikleri ilçelerdeki davalara bakarlardı. Osmanlı yargı sisteminde, daha önce kesin hükmü verilmiş bir davanın aynı veya başka bir mahkemeye sevk edilmesi caiz değildi. Bu konuda en yüksek otorite, merkezde bulunan Divan-ı Hümayun’dur.
Kadı kime denir?
Hâkim, tarih boyunca İslam ülkelerinde insanlar arasındaki hukuki uyuşmazlıkları çözmek, hukuka aykırı davranışların cezasını vermek, verilen ceza ve müeyyideleri infaz etmek üzere devletin yetkili kurumları tarafından atanan kişidir.
Kadı atanması nedir?
Osmanlı Devleti’nde kadı, kaza adı verilen yerleşim yerlerinde belirli bir süre için görevlendirilen, hem mülki idare amiri, hem belediye başkanı, hem de emniyet müdürü görevlerini yapan, şeriat ve örfi adaletten tek başına sorumlu olan kişidir.
Kadıyı ne demek?
Bu ifadeye uygun olarak Türk Dil Kurumu’na göre “Kadı” sözcüğü, “Osmanlı döneminde çok çeşitli davalara bakan mahkeme başkanı olan kişi” olarak ifade edilebilir.