Taşra Bölgesi ne demek?
Osmanlı döneminde, kelimenin tam anlamıyla “dış” anlamına gelen “vilayet” sözcüğü, idari bakımdan merkezi yönetim, yani başkent dışında kalan yerleri ifade ediyordu.
Atamalarda taşra ne demek?
Bazı kadro pozisyonlarının yanında “il veya merkez” ifadeleri bulunur. “Merkez” terimi bakanlık/müsteşarlık/genel müdürlüğün merkez binasını ifade eder ve “il” terimi bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade eder. “İl” olarak yazılan herhangi bir yer ilçe veya köy anlamına gelmez. Bazen bir il birimi bile bir il olabilir.
Taşra şehri ne demek?
“Kırsal” kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Bir ülkenin başkenti veya büyük şehirleri dışında kalan tüm yerler dışarıdadır.
Merkeze bağlı taşra neresi?
Bu şekilde merkez dışında kalan tüm bölgelere il adı verilir. Bakanlık ve Müsteşarlık dışında, merkez dışında kalan tüm yerlere de il adı verilir.
Taşra hangi ilimizdedir?
“İl” kelimesinin tam anlamı “dış” ve zıttı “merkez”dir. Elbette İstanbul’da Kastamonu’dan daha büyük bir Kastamonu, Sivas’tan daha büyük bir Sivas ve Erzincan’dan daha büyük bir Erzincan vardır. Bu örnekler çoğaltılabilir…
Ankara taşra mı?
Bazen bir taşra birimi bile bir il olabilir. Örneğin, “Ankara” (il) dendiğinde, söz konusu kurumun merkez binası hariç diğer birimleri kastedilmektedir.
İstanbul Taşra ne demek?
Bu kelime şehir merkezinden uzak olan kasaba ve köyler için kullanılır. Ayrıca, il kelimesi birçok kalıplaşmış ifade ve deyimde de karşımıza çıkar.
Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı ne demek?
Bakanlığın taşra teşkilatı; ihtiyaç halinde illerde kurulan il sağlık müdürlükleri ile ihtiyaç halinde ilçelerde kurulan ilçe sağlık müdürlüklerinden oluşur. İlçe sağlık müdürlüğü bulunmayan yerlerde sağlık grup başkanları kurulabilir.
Taşra ne demek tarih?
Osmanlı İmparatorluğu iki bölüme ayrılmıştı: merkez ve taşra imparatorluğu. Taşra kelimesi merkez dışındaki yerleri ifade etmek için kullanılırdı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun ilk günlerinden itibaren, taşra birimleri içinde belediyeler, ilçeler, sancaklar ve eyaletler yaratıldı.
Taşra ne demek eski Türkçe?
Countryside – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçedeki “dışarı” anlamına gelen provincial kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçedeki “taş” (dışarı) kelimesinden, Eski Türkçedeki +rA ekiyle türemiştir.
Taşra alan ne demek?
Kırsal alan veya kırsal bölge, demografik olarak nüfus yoğunluğunun düşük olduğu ve üretimin endüstriyel nitelikten ziyade tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu coğrafi ve insani olarak sınıflandırılmış bir yer veya bölgedir.
Taşra ne demek coğrafya?
En basit anlamıyla ‘il’ terimi, bir ülkenin başkenti ve büyük şehirleri dışında kalan tüm yerleri ifade eder (TDK, 2005, s. 658-659). Kırsal, kendine özgü yapısı nedeniyle, tanımladığı coğrafi alandan ziyade bir yaşam biçimini ifade eder.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Taşra ne demek?
f) Taşra teşkilatı: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünü ve bağlı kuruluşları,
Taşra teşkilatında kimler var?
Taşra teşkilatının taşra teşkilatında: • Vali, • İl Müdürlüğü, • Şube Müdürlüğü, • Amir, • Memur. Taşra teşkilatında ise ilçe teşkilatında: • Kaymakam, • İlçe Müdürlüğü, • İhtiyaç duyulan ilçelerde Şube Müdürlüğü, • Genel Müdürlük, • Memur.
GSB taşra ne demek?
f) İl Müdürlüğü: Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünü, g) Taşra Teşkilatı: Gençlik ve Spor İl ve İlçe Müdürlüklerini,
Taşra ne demek TDK?
Eski Türkçede, kelime dışarıdaki taş anlamına geliyordu. Provincial kelimesinin sözlük anlamı “dışarıda”, “merkezden uzakta”dır. 14. yüzyıldan beri, bu kelime başkent dışındaki şehirler için kullanılıyordu. Günümüzde, düşük nüfus yoğunluğuna sahip herhangi bir yer kırsal olarak kabul edilir.
Taşra nedir kısaca tarih?
Osmanlı İmparatorluğu iki bölüme ayrılmıştı: merkez ve taşra imparatorluğu. Taşra kelimesi merkez dışındaki yerleri ifade etmek için kullanılırdı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun ilk günlerinden itibaren, taşra birimleri içinde belediyeler, ilçeler, sancaklar ve eyaletler yaratıldı.
Taşra teşkilatı nedir meb?
Taşra teşkilatı, il ve ilçe düzeyindeki millî eğitim müdürlükleri, okullar ve ilgili kurumlardan oluşur. Millî Eğitim Bakanlığı’nın taşra teşkilatının temeli, 22 Mart 1926 tarihli ve 789 sayılı Teşkilat-ı Maarif Kanunu’nun 20. maddesiyle atılmıştır.
Giresun taşra mı?
Giresun, Karadeniz Bölgesi’nin bir ilidir. 16 ilçeden 8’i Karadeniz kıyısında yer almaktadır. Bu ilçeler /D.